Pages

Thursday, August 21, 2014

Movie Review: The Guardian of the Galaxy

I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. 

paham kan? paham? 

Aku pergi menonton 2 minggu lepas dan masih merasa keawesomeannya. The thing about this movie is that ko tak expect much, ko rasa benda standard nerd yang suka komik, layan je sebab well, kadang-kadang nak tengok movie kat panggung, but then... peh! boleh layan tengok sekuel ni! gitteewww.  

Tak best sebenarnya tengok movie yang ko paham lawak dan ko boleh sing a long dengan lagu-lagu dalam awesome mix tape vol.1 si so-called Starlord tu. Satu panggung tak paham lawak Kevin Bacon and Footloose dan ada beberapa lain lagi yang aku sorang je tergelak sorang2... demm. It was embarassing, macam aku sorang nerd yang over.  

Honestly, aku agak banyak kali mengekek dan snort macam a retarded seal sebab kelakar, ok. cerita ni kelakar.

Cerita dia mudah je sebenarnya, tapi tak sangka la, tak sangka ko boleh terjebak. Cerita ni tak dewa tahap The Avengers.... sebab Thor and Loki are gods.. geddit, geddit?

Ko tak sangka Chris Pratt yang begitu boleh jadi begitu.. Is Zoe Saldana tu memang alien ke hape? Tiap kali cerita ada alien pompuan, dia la pilihan utama. Tapi, dia memang best pun, so aku takde la nak kata apa... Oh, Drax tu adalah David Bautista dalam WWE - badan dia sahaja sudah mencukupi, Rocket Raccoon yang aku rasa represent most of youngsters hari ni - bukan the genius part, the grumpy, bad- mouth part... and then there's Groot. The innocent looking Groot yang vocab dia cuma "I am Groot". Cute, bongok!

Last but not least. I am Groot. I am Groot. I am Groot. We are Groot. 


Jangan Jadi Begini

Sepanjang aku terjebak dalam acara menjadi dewasa dengan mendapatkan gaji sendiri yang mana termaktub perlu bekerja, aku sebenarnya agak bernasib baik sebab bos-bos (yang dulu dan yang sekarang) adalah cool, protective, concern dan a little bit snarky but bearable...

Jadi ceritanya, hari ni ada dua jemputan hari raya - satu kat mahkamah syariah anjuran kumpulan peguam syarie negeri dan satu lagi anjuran komiti peguam sivil. Sedap weh, bedal je la. Makan free, maka wajiblah sepasukan pergi.

Kalau dah konsep makan free, lepas makan terus bergerak ke kereta. Dah bos takda boleh la berjimba lama. Sekali nampak bos tengah rilek-rilek hisap rokok kat tepi bangunan... (entahlah, aku pun tak paham) 

Bos: "Satgi balik ofis terus"

Macam satu arahan. Kalau staf pejabat lain dah angguk dan mengikut arahan. Tidak bagi staf kat sini.  

Staf: "Ada satu lagi jemputan. Dah orang jemput, kena la p"

Bos: "Pulak. Balik ofis jangan lambat"

Staf: "Takut tak sempat....."

Bos: "Ah, takda-takda. Dah la keluar ofis awal" 

Staf: "Bos yang bagi keluar awal" 

Moralnya di sini adalah jangan jadi begini. Jangan membantah bos macam aku. Perbuatan tak patut.

Sekian.

Monday, June 2, 2014

Movie Review: Maleficent

Aku pilih Maleficent over X-men dan Abang Long Padil. Sebabnya X-men masih berwolverinekan Hugh Jackman, I mean, I love Hugh but him as the Wolverine over and over again, aku rasa enough la kot dan aku boleh tunggu DVD pasar malam untuk Abang Long Padil.

Honestly, aku rindu lakonan Angelina Jolie, kakak aku tu. Bahahahaha. 

Maleficent slow di awal 10-15 minit cerita. Aku rasa cerita ni nak bina rasa marah dan dendam Maleficent pada Stefan yang tetak sayapnya untuk dipersembahkan kepada King Jason (aku pakai belasah je ni) sebab nak jadi ketamakannya nak jadi raja. Cuma, rasa marah tu tak jadi. Maksud aku, kita paham kenapa dia nak berdendam, cuma kemarahan tu tak dibina sebaiknya. Then again, ini cerita Disney. Untuk kanak-kanak. 

Asal Maleficent ni dari queen yang jahat dalam cerita Sleeping Beauty, tapi aku tengok Disney sekarang lebih meng-arahkan jalan cerita mereka kepada cinta sejati tidak datang dari seorang putera raja dan Maleficent ditunjukkan sebagai seorang yang mempunyai perasaan belas kasihan dalam movie ni. Tak seperti dalam versi Sleeping Beauty yang kita ingat. Dia jaga budak Aurora tu kot dari kecik sampai besar, macam sampai takde keja lain la.

It's like bagitau kat kanak-kanak bahawa tak semua orang jahat buat jahat dan tak boleh buat baik balik dan kasih sayang boleh mengatasi segalanya. Eh, paham tak?

Sesungguhnya movie ni tak melepasi expectation aku yang diletak secara sederhana. Dah la 3 pixies yang jaga Aurora tu tak kelakar, tapi annoying dan talam dua muka, Maleficent pulak tak ditunjukkan se-evil mana pun... Macam tak balance pun ada. Then again, ini cerita Disney. Untuk kanak-kanak. 

Aku setuju dengan review depa yang kata Maleficent ni "more well-intentioned than accomplished".




Thursday, May 22, 2014

twisted plot or just twisted.

rumah produksi di Malaysia patut berhenti buat cerita dengan banyak twisted plot macam Separuh Jiwaku (baru tengok malam tadi satu episod). Sapa nama budak laki yang jadi drebar tu? malam tadi tetiba terbuka hati cerita habis kejahatan Datin Jasmin Hamid tu. Dah la heroin eksiden, anak kena amik, madu jeles, laki mati.... pehh! tak boleh nak digest semula sekali. 

I mean, sebab apa aku kata camtu, bila banyak sangat rahsia dalam rahsia dalam drama, nanti orang kampung akan start pandai berfikir di luar kotak. 

tak risau ke nanti orang kampung akan buat penaakulan mantik bahawa yang dok banyak sangat masuk berita pasal subsidi minyak diesel bergelen2 masuk Siam ni bukan akan menyebabkan harga minyak diesel perlu dinaikkan, tapi sebenarnya disebabkan sempadan penuh dengan pegawai-pegawai yang tak amanah? 

tak risau ke?

stick je la dengan cerita tahyul, bohsia, cerita dua darjat tu.... 

Sunday, May 18, 2014

Pasal Panggilan Panjang

Aku baru balik dari court ni, cewah, nak kena maklumkan pulak. Sebentar tadi aku baru sahaja memberikan khidmat nasihat masyarakat kepada mereka yang tidak tahu. Kita yang tahu ni, meskipun sedikit, memberitahulah kepada mereka yang tidak tahu, sekurang-kurangnya mereka boleh tahu. 

Cara memberitahu itu kena la betul jugak, jangan sampai memperkecilkan mereka yang tidak tahu. Maklumkanlah dengan cara baik, dengan sopan, kemudian terpulanglah kepada mereka yang tidak tahu itu. Cara memberitahu itu juga kena berhemat. Kalau orang yang tidak tahu itu adalah orang yang berego, besar kemungkinan dia tak mau terima kebenaran dan enggan mendengar apa pun. Hati manusia ni mudah berbolak-balik. Allah juga yang berkehendak ke atasnya. 

Bercerita pasal panggilan panjang atau long call ni - aku definisikan dulu ya, long call secara rilek-rileknya boleh difahami sebagai convocation menjadi seorang peguam. Macam Padawan nak jadi Jedi, macam Bender nak jadi Avatar, macam kepompong nak jadi rama-rama, macam hujan nak datangnya pelangi... wait, what?? 

Ini cuma berlaku sekali sahaja seumur hidup. Aku ulang, sekali sahaja seumur hidup. Berkahwin boleh jadi dua kali, convocation amik skroll boleh jadi dua tiga kali, terima anugerah darjah kebesaran sebab jadi AJK masjid mungkin sekali ka pastu orang persoal... pastu kena lobi untuk dapat lagi pulak so orang tak pertikai, mungkin...

Point aku adalah, aku tak nampak masalahnya kalau si chambering student yang nak long call itu menjemput satu keluarga atau satu kampung sekali pun hadir ke long call dia. 

Bukan asalnya begitu? Buat makan untuk lunch nasi macam2 kaler dengan dua tiga jenis lauk pun bukan asalnya begitu. Bagi souvenir pun bukan asalnya begitu. Kena tapau khas pun bukan asalnya begitu. 

Mesti ramai yang berbangga dengan si chambering student tersebut - ibu bapa, adik abang kakak, mak pak saudara, sepupu, kawan2... mesti semuanya mahu hadir untuk meraikan dan apatah lagi tak pernah tengok convocation seorang peguam. It was a proud moment. Bayangkan belajar susah payah selama 5 tahun, pastu kena latu pulak 9 bulan.... Apalah guna budak chambering buat speech panjang-panjang, penuh perasaan dan angkat bakul sendiri kalau takda sapa yang tahu dan kenal nak dengar semuanya itu? 

Pastu aku teringat cerita Mdm Nik Haizam masa kelas PP dulu, part paling aku ingat adalah bila Mdm cakap poket yang kecik kat jubah hitam lawyer tu dulu-dulu, adalah poket untuk senior-senior lawyer masukkan duit dalam erti meraikan dan menyokong karier si Jedi baru tadi. Kenapa yang asalnya begitu dulu tak buat dah sekarang? Kenapa tak? oi

Ni, kalau aku cerita pasal long call aku ni kang panjang lagi entri ni.... nantilah aku entrikan dengan penuh perasaan. 

Sebagai kesimpulannya, aku sokong kalau ramai2 datang Mahkamah untuk long call dan meraikan si chambering tadi, aku rasa itu satu kebanggaan, betapa si chambering tu akan lebih menghargai dan mengetahui betapa dia disayangi dan betapa dia perlu bertekad untuk menjadi peguam yang baik dan berjaya. *terharu sendiri*