Pages

Sunday, September 7, 2014

Bancian Pembujangan: Satu Laporan

Hari Sabtu yang semalam. Ye, dan hari ini Ahad, kawan-kawan, datang sevan yang berstiker LPPKN bagi salam kat depan rumah aku. dalam loghat ganu salah sorang bagitau rumah aku terpilih untuk satu bancian oleh kementerian. patutkah aku berbangga kerna terpilih? 

since aku sorang je kat umah, aku tak kasi la diorang masuk. buat ayat bajet muslimah mukninah, "saya tak boleh benarkan awak masuk. saya boleh bersembang kat pintu gini ja. saya minta maaf sangat la" sebenarnya aku pun tak mandi lagi time tu and that i thought aku boleh buat diorang blah dalam 3 minit. tapi kemudian, tajuk bancian tersebut buat aku ajak adik tu duduk bersila depan rumah aku. intriguing~ ~ ~

bancian mengenai isi rumah, keluarga, warga emas dan pembujangan. dengan memfokuskan kepada keadaan kenaikan jumlah warga emas dan orang bujang. dengan jumlah warga emas dan orang bujang yang semakin meningkat, apa kami di kementerian boleh laksanakan untuk melihat kepada permasalahan ini. 

panjang tajuknya? tak juga. aku rasa tajuk asal pendek je, tapi dia nak explain bagi aku paham, kan. since aku 'orang kampung', katanya... lagipun rumah aku adalah dari 8 buah rumah yang terpilih dalam LS tu.

brader tu mintak sorang sis datang buat bancian kat aku. since i was alone - my parents pergi berdating kat kubang rotan sepagi, tinggalkan aku dengan dua bungkus nasi lemak. dan mestilah awkward dia membanci aku...

maka ketahuilah kamu keadaan aku masa dibanci, bertshirt purple, berkain batik dan pakai towel je tudung kepala, muka baru lepas berbedak sejuk untuk resdung dan sis tu muka terkejut tak hengat bila aku cakap aku dulu belajar kat UIA. dan dia tanya amik course apa - aku cakap LAW, aku tengok macam nak kena sawan nak cover keterkejutannya.   

what is up with everybody? kenapa tak da manusia percaya aku ni loyer? ye lah, tengok keadaan aku time tu memang la. tapi muka aku tak cukup kerek ke macam mana?

soalan-soalan asas aku jawab dengan cemerlang. bila dia tanya berapakah umur yang dikira lewat untuk bujang berkahwin, aku letak 50 tahun untuk lelaki sebab aku terpikir Johnny Depp time tu jangan tanya kenapa dan 35 tahun untuk perempuan supaya sempat dapat at least 2 orang anak atau kembar. For reproduction purposes dan supaya tak penah sangat melayan budak kecik. See, bijak kan kepala hotak aku.

dan bila dibanci kenapa masih belum berkahwin, aku nak jawab cliche "Allah belum nampakkan jodoh akak" aku rasa takde sapa nak layan. 

nak jawab "masih belum laku" kang aku yang mencecer air mata kat situ, 

then aku aku rasa jawapan yang paling bernas tapi cheesy melampau adalah "akak belum berani tanggung tanggungjawab sebagai seorang isteri solehah dan ibu yang melahirkan mujahid mujahidah dan bersama berpimpin tangan menuju ke syurga"  

pastu aku jeling kat pilihan bancian kat tangan sis tu "selesa dengan kehidupan bujang".... oh, tandakan kat akak yang last tu, dik.

soalan selanjutnya adalah  adakah anda ingin berkahwin di masa hadapan? aku jawab TIDAK. then, sis tu skip 3 muka surat, bila aku tanya kenapa, dia kata itu muka surat untuk pilihan orang yang jawap YA.

Teringin pulak nak jawab. Macam menyeronokkan. Bancian je kan. Apalah sangat bancian sorang bujang di Zon Utara kalo nak dicampurkan kepada bancian satu Malaysia. Let's have fun with it. 

Dik, jom kita tukar jawapan dari TIDAK ke YA. 

Sayugia, selepas aku tukar, soalan-soalan selanjutnya macam fairy tales.. macam tanya a little girl, you nak prince charming you macam mana, you nak wedding macam mana, you nak hantaran berapa... 

apakah yang kamu mahu dalam mencari pasangan? pilihan jawapan tersebut termasuk berwajah kacak, berharta, mempunyai senyuman manis, bertanggungjawab, baik hati, rajin, berperwatakan, tinggi, beragama.... 

S: akak bagitau akak nak yang macam mana, nanti saya tandakan dalam ni. tengok yang mana sesuai.
A: letak je kat lain-lain tu dik - beriman (sebab semua orang beragama), berakhlak (sebab skop dia lebih besar dari setakat apa yang ada dalam list tu.) dan mempunyai ekonomi stabil. 

then dia tanya, mana boleh orang bujang sekarang pergi untuk mendapatkan jodoh. aku cuma boleh jawab "kat korea." diam. "maksud akak, kat majlis sosial"

ada soalan lagi ye kak...

S: Kahwin dengan berlainan agama? 
A: Ok ja... tapi tukar tu skema jawapan tu, letak la dalam kurungan (sebelumnya) berlainan agama.

S: Kahwin dengan berlainan bangsa?
A: Ok ja. Boleh ja. Yang mata biru, yang macam Gong Yoo...

S: Kahwin dengan berlainan warganegara?
A: Korean, Australian, Brits, Spanish, Syrian, akak ok je. 

S: Kahwin dengan yang lebih muda?
A: 25 tahun pun ok....

S: Akak, jawab YA atau TIDAK ya... (preett preettt, kad kuning kad kuning) 

S: Kahwin dengan yang mempunyai tingkat persekolahan lebih rendah dari akak.. macam akak kan ada degree, dia ada diploma ja ka. 
A: Master yang sekarang, akak amik nak isi ilmu snediri ja... (lain muka budak tu) i mean, takda. tak pa ja. ok ja.. 

S: Kahwin dengan yang mempunyai gaji lebih rendah dari akak?
Gelak sakan aku... Gelak sakan. "Tinggi sangat" gaji aku tu. 

Tiba-tiba, sis tu serahkan booklet bancian kat aku. Saya nak minta akak tolong jawab yang bahagian ini sendiri... Soalan pasal pendidikan seks, pengguguran bayi dan skala kepuasan hidup.

APADIA NI? APA KENA MENGENA DENGAN SO CALLED ISU PEMBUJANGAN?

Kenapa tak tanya lagi soalan-soalan macam berada di awangan? Mana soalan honeymoon kat mana? Mana soalan anak nak berapa orang? Rumah nak apartment ke rumah banglo ke rumah taman? Anak-anak nak namakan apa? Sekolahkan kat mana? Kat mana yang rasa sesuai untuk besarkan anak-anak? Cameron Highlands? New Zealand? Nak balik raya balik raya rumah sapa dulu? Nak letak ke tak 10 rules of the house? Soalan nak ada movie night ke tak de ke? Kenapa tak tanya keja apa yang boleh buat beli Bugatti? 

Tanyalah soalan macam tu. Soalan-soalan yang tak praktikal. Kan "bagus" untuk bancian tu. 

Friday, September 5, 2014

Movie Review: Lucy

punya bersungguh aku nk cerita pasal movie ni sampai berkobar mcm escobar download apps Blogger kat henpon.
aku keciwa dgn Lucy. titik.

cerita bagus, first time villain aku tgk mobsters korea. they're funny, actually.

berguna juga la dok tgk cerita korea rupanya, boleh gak aku paham depa.. they use simple banmal/hangul... so, yeah. takda subtitle pun, aku boleh paham. gicchewww..

scarlett johansson sgt-sgt hebat. jiwa sekali aku bila dia jadi some sorta autisme/ocd/add/the kind of disease yg wentworth miller ada masa dalam cerita prison break tu. pastu dia jadi xmen pulak. kombinasi mind power, boleh control elements, able to teleport herself - mcm charles xavier dan magneto.

dia boleh buat keja dgn dua laptop baq hang! korang mampu?

and then there's morgan freeman giving lectures about cerebral capacity theory sort of thing.

oh, kalo ko selalu layan the big bang theory, korang akan bajet memahami lecture tu and all the scientific terms used..

it's like ko tetibe paham sangat semua yang diusahakan oleh The Manhattan Project - nyata atau sebaliknya... it's like la. tak sesia la ko susah2 frown atas bawah sebab dok memaham Sheldon Cooper dok kata apa...

and by the way, it's morgan freeman, people. kalo suara dia la suara latar rancangan sains kt tv pendidikan dulu, aku rasa aku dah jadi ahli fizik. or suara robert redford. aku boleh ja keduanya.

and the ending? Lucy tu mati jadi pendrive... the eff?!!


Manusia mati meninggalkan nama,
Harimau mati meninggalkan belang,
Lucy mati meninggalkan pendrive.

Thursday, August 21, 2014

Movie Review: The Guardian of the Galaxy

I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. I am Groot. 

paham kan? paham? 

Aku pergi menonton 2 minggu lepas dan masih merasa keawesomeannya. The thing about this movie is that ko tak expect much, ko rasa benda standard nerd yang suka komik, layan je sebab well, kadang-kadang nak tengok movie kat panggung, but then... peh! boleh layan tengok sekuel ni! gitteewww.  

Tak best sebenarnya tengok movie yang ko paham lawak dan ko boleh sing a long dengan lagu-lagu dalam awesome mix tape vol.1 si so-called Starlord tu. Satu panggung tak paham lawak Kevin Bacon and Footloose dan ada beberapa lain lagi yang aku sorang je tergelak sorang2... demm. It was embarassing, macam aku sorang nerd yang over.  

Honestly, aku agak banyak kali mengekek dan snort macam a retarded seal sebab kelakar, ok. cerita ni kelakar.

Cerita dia mudah je sebenarnya, tapi tak sangka la, tak sangka ko boleh terjebak. Cerita ni tak dewa tahap The Avengers.... sebab Thor and Loki are gods.. geddit, geddit?

Ko tak sangka Chris Pratt yang begitu boleh jadi begitu.. Is Zoe Saldana tu memang alien ke hape? Tiap kali cerita ada alien pompuan, dia la pilihan utama. Tapi, dia memang best pun, so aku takde la nak kata apa... Oh, Drax tu adalah David Bautista dalam WWE - badan dia sahaja sudah mencukupi, Rocket Raccoon yang aku rasa represent most of youngsters hari ni - bukan the genius part, the grumpy, bad- mouth part... and then there's Groot. The innocent looking Groot yang vocab dia cuma "I am Groot". Cute, bongok!

Last but not least. I am Groot. I am Groot. I am Groot. We are Groot. 


Jangan Jadi Begini

Sepanjang aku terjebak dalam acara menjadi dewasa dengan mendapatkan gaji sendiri yang mana termaktub perlu bekerja, aku sebenarnya agak bernasib baik sebab bos-bos (yang dulu dan yang sekarang) adalah cool, protective, concern dan a little bit snarky but bearable...

Jadi ceritanya, hari ni ada dua jemputan hari raya - satu kat mahkamah syariah anjuran kumpulan peguam syarie negeri dan satu lagi anjuran komiti peguam sivil. Sedap weh, bedal je la. Makan free, maka wajiblah sepasukan pergi.

Kalau dah konsep makan free, lepas makan terus bergerak ke kereta. Dah bos takda boleh la berjimba lama. Sekali nampak bos tengah rilek-rilek hisap rokok kat tepi bangunan... (entahlah, aku pun tak paham) 

Bos: "Satgi balik ofis terus"

Macam satu arahan. Kalau staf pejabat lain dah angguk dan mengikut arahan. Tidak bagi staf kat sini.  

Staf: "Ada satu lagi jemputan. Dah orang jemput, kena la p"

Bos: "Pulak. Balik ofis jangan lambat"

Staf: "Takut tak sempat....."

Bos: "Ah, takda-takda. Dah la keluar ofis awal" 

Staf: "Bos yang bagi keluar awal" 

Moralnya di sini adalah jangan jadi begini. Jangan membantah bos macam aku. Perbuatan tak patut.

Sekian.

Monday, June 2, 2014

Movie Review: Maleficent

Aku pilih Maleficent over X-men dan Abang Long Padil. Sebabnya X-men masih berwolverinekan Hugh Jackman, I mean, I love Hugh but him as the Wolverine over and over again, aku rasa enough la kot dan aku boleh tunggu DVD pasar malam untuk Abang Long Padil.

Honestly, aku rindu lakonan Angelina Jolie, kakak aku tu. Bahahahaha. 

Maleficent slow di awal 10-15 minit cerita. Aku rasa cerita ni nak bina rasa marah dan dendam Maleficent pada Stefan yang tetak sayapnya untuk dipersembahkan kepada King Jason (aku pakai belasah je ni) sebab nak jadi ketamakannya nak jadi raja. Cuma, rasa marah tu tak jadi. Maksud aku, kita paham kenapa dia nak berdendam, cuma kemarahan tu tak dibina sebaiknya. Then again, ini cerita Disney. Untuk kanak-kanak. 

Asal Maleficent ni dari queen yang jahat dalam cerita Sleeping Beauty, tapi aku tengok Disney sekarang lebih meng-arahkan jalan cerita mereka kepada cinta sejati tidak datang dari seorang putera raja dan Maleficent ditunjukkan sebagai seorang yang mempunyai perasaan belas kasihan dalam movie ni. Tak seperti dalam versi Sleeping Beauty yang kita ingat. Dia jaga budak Aurora tu kot dari kecik sampai besar, macam sampai takde keja lain la.

It's like bagitau kat kanak-kanak bahawa tak semua orang jahat buat jahat dan tak boleh buat baik balik dan kasih sayang boleh mengatasi segalanya. Eh, paham tak?

Sesungguhnya movie ni tak melepasi expectation aku yang diletak secara sederhana. Dah la 3 pixies yang jaga Aurora tu tak kelakar, tapi annoying dan talam dua muka, Maleficent pulak tak ditunjukkan se-evil mana pun... Macam tak balance pun ada. Then again, ini cerita Disney. Untuk kanak-kanak. 

Aku setuju dengan review depa yang kata Maleficent ni "more well-intentioned than accomplished".




Thursday, May 22, 2014

twisted plot or just twisted.

rumah produksi di Malaysia patut berhenti buat cerita dengan banyak twisted plot macam Separuh Jiwaku (baru tengok malam tadi satu episod). Sapa nama budak laki yang jadi drebar tu? malam tadi tetiba terbuka hati cerita habis kejahatan Datin Jasmin Hamid tu. Dah la heroin eksiden, anak kena amik, madu jeles, laki mati.... pehh! tak boleh nak digest semula sekali. 

I mean, sebab apa aku kata camtu, bila banyak sangat rahsia dalam rahsia dalam drama, nanti orang kampung akan start pandai berfikir di luar kotak. 

tak risau ke nanti orang kampung akan buat penaakulan mantik bahawa yang dok banyak sangat masuk berita pasal subsidi minyak diesel bergelen2 masuk Siam ni bukan akan menyebabkan harga minyak diesel perlu dinaikkan, tapi sebenarnya disebabkan sempadan penuh dengan pegawai-pegawai yang tak amanah? 

tak risau ke?

stick je la dengan cerita tahyul, bohsia, cerita dua darjat tu....